2019-12-03 15:05:22• hírek • Szatmár.ro

Szaúd-Arábiába költözött a Dakar-rali, Mani január elsején indul élete újabb nagy kalandjára

2020. első napjaiban is az Autonet Motorcycle Team színeiben áll rajtvonalhoz Gyenes Emánuel a világ legnehezebb motorversenyén, a Dakaron. A 2019-ben is használt 450-es KTM nyergében vág neki az ismeretlennek, ami most távolról sem csupán újságírói szófordulat.

A Dakar-rali ugyanis elhagyta Dél-Amerikát, Argentína, Bolívia, Peru, Chile vagy éppen Paraguay után most új terepen áll rajthoz a mezőny: Szaúd-Arábiában. Ahogyan azt rebesgetik, a Dakar-szervezők egy visszautasíthatatlan – azaz jókora bevételt jelentő – ajánlatnak eleget téve öt évre biztosan ide költöztették a versenyt.
 

Gyenes Emánuellel néhány napja beszélgettük garázsában, ahol a motorjai és szerszámjai mellett a több mint kétszáz serleget, kupát és trófeát felsorakoztató dicsőségfal is mutatja, szerettei mellett életének legfontosabb része a motorozás, már több mint három évtizede. A Szatmár.ro munkatársa egy több Dakart is megjárt kempingszékben ülve beszélt a nemzetközi versenysorozat idén már hivatalosan is legendás motorosával. Maninak ugyanis ez lesz a tízedik Dakar-ralija, így a szervezők már a startnál a „Legend” feliratú matricával jelölik meg a motorját.
 

Nemrég ért véget a magyar enduro-bajnokság, ahol sorozatban harmadszor, ez alkalommal szoros küzdelemben lett első helyezett. Az elmúlt hetekben a motort készítette fel versenyre, emellett edzőterembe jár, bicajozik, fut, kardiózik. „Rendben vagyok” – mondja, miután a 2019-es Dakar végét is jelentő karsérüléséről kérdezzük. Majd gyorsan rá is térünk az előtte álló próbára.
 

„A szaúd-arábiai terep mindenkinek újdonság lesz. Azt mondják, hogy a terep 75 százaléka homokos. Homokos utak és természetesen dűnék. 11 nap alatt 8500 kilométert teszünk meg és szokás szerint lesz egy pihenőnap is. A szervezők már az első nap próbára teszik a mezőnyt: eddig az első nap 80-100 kilométeres táv volt, most 320 kilométer vár ránk bemelegítésnek, a leghosszabb táv pedig 890 kilométer lesz” – mondja Gyenes.
 

A mezőnyt tekintve Gyenes Emánuel szerint évről évre jobb és jobb motorosok állnak rajthoz. Míg néhány éve 10-13 gyári versenyző volt a mezőnyben, most a számuk legalább 25 - a KTM, a Honda, a Yamaha és a Husquarna motorgyártók saját versenyzői. „Régebben elérhető volt az első 15 hely, most már a legjobb 25-be is kisebb csodának köszönhetően lehet bekerülni”.
 

Az Autonet, a Varta, a Mobil1 és a Schlemmer által támogatott szatmári motoros legjobb eredménye a 2016-ban elért 14. helyezés volt. Nyert már Maraton kategóriában is, ahol nem végezhet nagyon nagy javítást a motoron a verseny folyamán és a MalleMoto kategóriában is jól szerepel, ahol szervizcsapat nélkül kell indulni, tehát a versenyző maga javítja a járgányát. „A 2020-as Dakaron is Maraton és MalleMoto kategóriában indulok, kicsit vérszemet kaptam, hogy a MalleMoto-ban tavaly nagyon jól teljesítettem, a második helyen álltam, amikor fel kellett adnom a versenyt” – mondja.
 

A Dakar-rali nem csak a verseny, hanem a versenykörülmények miatt is pokolian nehéz. Most a szervezők nappali 20-30 Celsius fokos hőmérsékletet ígérnek – estére az átlaghőmérséklet 0 vagy akár -5 fokra csökken, amit nem lesz könnyű elviselni egy vékonyka sátorban.
 


Mani december 3-án adta át a motorját a szervezőknek. Marseille-ből indult a hajó a versenyhelyszín felé. A motoros nemsokára indul utána: január 1-jén 11 órakor száll fel a repülőgép Bukarestből, majd érkezik meg Dzsiddába, ahol a kikötőben várja a járgány – és innen is indul majd a Dakar-rali.
 

Nekünk, szatmári szurkolóknak most kicsit könnyebb dolgunk lesz: mivel nincs nagy időeltolódás (az ország egy órával jár a romániai idő előtt) – a versenyt aktívabban figyelhetjük, a reggeli indulás és a délutáni célba érés nagyjából egybeesik az itthoni programmal. Így már a verseny délutánján, szinte azonnal kaphatunk majd izgalmas információkat Manitól a Facebookon, és természetesen a Szatmár.ro is követni fogja a verseny fejleményeit.
 

A szatmári Dakar-hős most is számít a szurkolókra, mint mondja, hatalmas erőt ad neki, amikor érzi, rengetegen szorítanak neki, hogy minél jobb helyezést érjen el – de mindenek előtt, épségben érjen haza az újabb nagy kalandból.     
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: